piątek, 19 czerwca 2015

SERNIK CHAŁWOWY

Wyczuwalne kawałki chałwy i delikatna śmietanowo-kawowa polewa. Ten sernik mieści się z pierwszej trójce (obok cytrynowego i kawowego) najlepszych serników, jakie upiekłam. Jest dość ciężki, ale wprost przepyszny, dla miłośników chałwy. Raczej nie jest to wypiek codzienny, zdecydowanie polecam go na specjalne okazje. Na urodzinach córki zachwycił dosłownie wszystkich gości. 

Czas pieczenia: 60 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 23 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 




SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
 

800 g sera twarogu (gęstego z wiaderka)
160 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka (rozmiar L)
125 ml śmietany kremówki 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej waniliowej (pokruszonej na  kawałki)

SKŁADNIKI NA SPÓD
120 g ciastek owsianych
40 g masła (roztopionego)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
300 g kwaśnej gęstej śmietany (użyłam 12%) 3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki zaparzonej mocnej kawy (wystudzonej)

 






PRZEPIS

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze.  W rondelku  (na małym ogniu) rozpuść masło.  Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na minimum pół godziny.
  2. W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy z cukrem (do rozpuszczenia cukru).  Dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego z jaj krótko miksuj. Następnie dodaj śmietankę, mąkę i miksuj tylko do połączenia składników.* Dodaj pokruszoną chałwę i wmieszaj ją za pomocą szpatułki.
  3. Przelej masę do schłodzonej tortownicy, wyrównaj a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 160°C piekarnika. Sernik piecz w kąpieli wodnej (ja układam na samym dole piekarnika formę wypełnioną do połowy wodą). Piecz 60 minut. 10 minut przed końcem wyjmij sernik, wyłóż na niego polewę śmietanową i włóż z powrotem, aby się zapiekła.   (Polewa śmietanowa.  Połącz śmietanę z cukrem i 1 łyżeczką kawy. Z pozostałej łyżeczki zrób wzór na polewie).
  4. Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut. Po wystudzeniu wstaw do lodówki.
* Możesz zrobić sernik bez użycia miksera. Wystarczy użyć trzepaczki.


SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz