Ten chlebek piekę bardzo często, bowiem jestem miłośnikiem pieczywa z suszonymi śliwkami. Regularny miąższ, delikatnie słodki smak idealnie komponuje się z lekko słonym masłem orzechowym czy plastrem szynki parmeńskiej.
Czas pieczenia: 50-55 minut
Forma/blacha: forma keksowa o wymiarach 26x8cm
Temperatura piekarnika: 230-200°C
Ilość porcji: 1 chleb
SKŁADNIKI NA ZACZYN
5 łyżek zakwasu
100 g mąki pszennej
60 g wody
SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE
300 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
290 g wody
8 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli morskiej
łyżka masła
80 g śliwek suszonych (przekrojonych na pół)
PRZEPIS
- Zrób zaczyn. Połącz w misce zakwas, mąkę pszenną i wodę. Przykryj ściereczką i odstaw na 12-16 godz.
- Rozpuść drożdże w wodzie, odstaw. Dodaj do miski z zaczynem oba rodzaje mąki, sól, masło i wodę z drożdżami. Wyrób ciasto (ok. 5 minut, ciasto ma być raczej gęste). Dodaj śliwki i wmieszaj je delikatnie do ciasta chlebowego. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45-60 min.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i wysyp płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto do formy, posmaruj wierzch oliwą i odstaw po ponownego wyrośnięcia na 45-60 minut.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C piekarnika. Wstaw chleb, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 210°C i dopiekaj 40-50 minut.
- Upieczony chleb wyciągnij z formy i wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz