poniedziałek, 14 października 2013

CIASTECZKA MAŚLANE Z CZEKOLADĄ I RODZYNKAMI

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić w ciągu kilkunastu minut i zawsze się udają. Maślane, kruche, przepyszne.  Ciasteczka nie zmieniają kształtu podczas pieczenia.

Podstawowy przepis na ciasteczka pochodzi z książki White Plate. Słodkie Elizy Mórawskiej (Ciasteczka maślane lawendowe). Zamiast lawendy dodałam do ciasteczek rodzynki i kawałki mlecznej czekolady oraz zwiększyłam o kilka minut czas pieczenia.

Czas pieczenia: 12-15 minut (u mnie 15)
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika 
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 25 ciasteczek 





SKŁADNIKI NA CIASTECZKA

150 g masła

120 g drobnego cukru
2 żółtka
220 g mąki pszennej (ewentualnie dodatkowo 2-3 łyżki)
20 g rodzynek 
20 g mlecznej czekolady (posiekanej)
 
DO POSMAROWANIA/POSYPANIA 

1 białko i cukier brązowy 






PRZEPIS 
  1. Masło z cukrem zmiksuj na puszystą masę (niemalże białą). Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto (gdyby ciasto było za rzadkie możesz dodać 2-3 łyżki mąki).
  2. Do ciasta dodaj rodzynki i posiekaną czekoladę. Uformuj kulki i ułóż w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczaj delikatnie. Posmaruj białkiem i posyp cukrem. 
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz ciasteczka 15-18 minut, a następnie wystudź na kratce. 
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz