Podstawowy przepis na ciasteczka pochodzi z książki White Plate. Słodkie Elizy Mórawskiej (Ciasteczka maślane lawendowe). Zamiast lawendy dodałam do ciasteczek rodzynki i kawałki mlecznej czekolady oraz zwiększyłam o kilka minut czas pieczenia.
Czas pieczenia: 12-15 minut (u mnie 15)Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 25 ciasteczek
150 g masła
120 g drobnego cukru
2 żółtka
220 g mąki pszennej (ewentualnie dodatkowo 2-3 łyżki)
20 g rodzynek
20 g mlecznej czekolady (posiekanej)
DO POSMAROWANIA/POSYPANIA
1 białko i cukier brązowy
PRZEPIS
- Masło z cukrem zmiksuj na puszystą masę (niemalże białą). Dodaj żółtka i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto (gdyby ciasto było za rzadkie możesz dodać 2-3 łyżki mąki).
- Do ciasta dodaj rodzynki i posiekaną czekoladę. Uformuj kulki i ułóż w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczaj delikatnie. Posmaruj białkiem i posyp cukrem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Piecz ciasteczka 15-18 minut, a następnie wystudź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz