niedziela, 17 stycznia 2016

BABECZKI DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE

Babeczki daktylowe z sokiem z pomarańczy i kremem z daktyli i kakao. Nic dodać, nic ująć. Są pyszne! 
Przepis na ciasto daktylowe pochodzi z książki Samar Khanafer Hummus, za'atar i granaty. Autorka upiekła ciasto w keksówce z ddatkeim wody różanej. Ja dokonałam pewnej zmiany. Moja pasta z daktyli ma pomarańczowy smak, przez dodatek soku ze świeżych pomarańczy, a babeczki udekorowałam cudownym kakaowym kremem z daktyli.  

Czas pieczenia: 25 minut 
Forma/blacha: forma i papilotki do muffinek
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 12 muffinek* 


*Ciasto możecie zrobić z krótkiej keksówce lub w formie na muffiny. 



SKŁADNIKI NA CIASTO

2 szklanki suszonych daktyli (pokrojonych na kawałki)
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego drobnego
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1 dużej pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM

1/2 szklanki suszonych daktyli
3-4 mleka 
3 łyżki kakao
łyżeczka miodu (dołożyłam od siebie)
szczypta soli 


skórka z połowy pomarańczy do posypania



 PRZEPIS 
  1. Włóż do rondelka pokrojone daktyle, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i dopełnij wodą (płynu: sok+woda powinno być razem 1/2 szklanki płynu). Gotuj na małym ogniu 10-15 minut, aż daktyle wchłoną płyn a masa stanie się prawie gładka (u mnie to pasta z małymi kawałkami daktyli). 
  2. W misce połącz suche składniki (mąkę, cynamon, proszek do pieczenia). Masło z cukrem utrzyj w innej misce na puszystą masę i dodaj roztrzepane jajka. Zmiksuj. Dodaj suche składniki i zmiksuj ponownie. Następnie dodaj wystudzoną pastę daktylową i wyrób gładkie ciasto (ręcznie). 
  3. Wypełnij foremki do muffinek i piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Piec 25 minut. 
  4. Krem z daktyli. Daktyle zalej wodą i odstaw na 1 godzinę. Dodaj resztę składników i zbleduj na jednolitą masę. Wystudzone babeczki posmaruj kremem z daktyli i posyp startą skórką z pomarańczy. 
 SMACZNEGO


3 komentarze:

  1. Ślicznie podane i sfotografowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Kocham daktylowe słodkości :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję. Veggie za fotografię odpowiada mąż :)Natalie okazuje się, że smak daktyli i pomarańczy to dopiero petarda.

    OdpowiedzUsuń