środa, 21 października 2015

CIASTO DYNIOWE

Ciasto o pięknym pomarańczowym kolorze i wspaniałym, głębokim smaku. Ten wypiek idealnie trafił w mój gust. Wilgotne, korzenne z dodatkiem dyni i do tego wegańskie. Uwaga. Nie pomijajcie kremu z daktyli. Jest rewelacyjny w smaku i wspaniale dopełnia całość. Bez niego to nie będzie to samo.
Przepis z książki Marty Dymek Jadłonomia.

Czas pieczenia: 45-60 minut
Forma/blacha: forma keksowa o wymiarach 21x9 cm
Temperatura piekarnika: 175°C    


SKŁADNIKI NA CIASTO

1 szklanka mąki pszennej razowej (użyłam orkiszowej)
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru tartego
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli
1 szklanka puree z dyni*
1/2 szklanki oleju roślinnego (delikatnego w smaku)
1/3 szklanki mleka roślinnego ( lub zwykłego, krowiego) 

SKŁADNIKI NA KREM**

1/2 szklanki suszonych daktyli
3-4 łyżki mleka roślinnego (lub zwykłego) 
3 łyżki kakao
łyżeczka miodu (dołożyłam od siebie)
szczypta soli 

*Piekarnik nagrzej temperatury 190°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Dynię pokrój, oczyść z pestek (możesz je odłożyć i później wysuszyć w piekarniku). Ułóż dynię miąższem do góry i piecz ok. 1 godzinę (miąższ musi być miękki). Następnie oddziel go łyżką od skórki i zblenduj na jednolitą masę. Puree, którego nie wykorzystasz, możesz zamrozić i użyć później np. do upieczenia sernika dyniowego czy pomarańczowego z ricotty. Ja co roku robię zapasy na co najmniej kilka dyniowych wypieków.

**Możecie przełożyć tym kremem lub użyć jako polewy do piernika.
 
PRZEPIS

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  1.  Wymieszaj suche składniki (mąki, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól). W oddzielnej misce połącz mokre (puree z dyni, olej i mleko). Następnie wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. wstaw do nagrzanego do temperatury 175°C i piecz 45-60 minut. Do tzw. suchego patyczka. 
  2. Krem z daktyli. Daktyle zalej wodą i odstaw na 1 godzinę. Dodaj resztę składników i zbleduj na jednolitą masę. Wystudzone ciasto posmaruj kremem z daktyli. 
SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz