Sernik dyniowo-pomarańczowy z ricotty. Smak ricotty po upieczeniu nie aż tak wyczuwalny, jak się tego spodziewałam. Za to bardzo pomarańczowy i aromatyczny. Sernik zdecydowanie mniej wytrawny i bardziej słodki niż dyniowy. A co najważniejsze tym razem wypiekał mój mąż. I dziękuję mu za to. Było pysznie.
Przepis z Kwestii Smaku.
Czas pieczenia: 40 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 180°C
500 g sera ricotta (z kubeczka)
skórka starta z 1 (dużej) pomarańczy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
4 jajka
230 g puree z pieczonej dyni*
SKŁADNIKI NA SPÓD
300 g ciastek wielozbożowych sezamowych
3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
NA WIERZCH
kilka łyżeczek cynamonu
*Piekarnik
nagrzej do temperatury 190°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Dynię pokrój, oczyść z pestek (możesz je odłożyć i później wysuszyć w
piekarniku). Ułóż dynię miąższem do góry i piecz ok. 1 godzinę (miąższ
musi być miękki). Następnie oddziel go łyżką od skórki i zblenduj na
jednolitą masę. Puree, którego nie wykorzystasz, możesz
zamrozić i użyć później np. do upieczenia sernika dyniowego). Ja co roku robię zapasy na co najmniej kilka dyniowych wypieków.
PRZEPIS
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuść w
rondelku. Ciastka skrusz w melakserze i połącz z rozpuszczonym masłem. Wyłóż dno tortownicy
papierem do pieczenia i wylep spód masą z ciastek. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Wierzch wysyp równomiernie przyprawami.
- W misce umieść ser ricotta, skórkę z pomarańczy, mąkę i miksuj (tylko do połączenia składników)* na małych obrotach. Dodaj cukier i zmiksuj. Następnie dodawaj jajka (jedno po drugim), nie przestając miksować. Na końcu dodaj puree z dyni i zmiksuj ponownie.
- Wylej masę na spód. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 40 minut w kąpieli wodnej. (Ja układam na dole piekarnika formę z wodą). Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut.
- Wystudzony sernik wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
* Pamiętaj. Składniki na sernik miksuj tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Możesz użyć ręcznej trzepaczki kuchennej.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz