Ostatnimi czasy ten chlebek należy do naszych ulubionych. Razowy, ze zdecydowaną przewagą mąki żytniej, z dodatkiem melasy buraczanej i kminku. Ten delikatnie słodki chleb smakuje nam dosłownie ze wszystkim. Na słodko z białym serem i z miodem jak i w bardziej wytrawnych kompozycjach. Po prostu pycha.
Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.
Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.
Czas pieczenia: 45-55 minut
Forma/blacha: keksówka o wymiarach 21x9cm
Temperatura piekarnika: 230-210°C
Forma/blacha: keksówka o wymiarach 21x9cm
Temperatura piekarnika: 230-210°C
SKŁADNIKI NA ZACZYN NR 1
60 g mąki żytniej razowej *
170 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczka soli
170 g mleka
SKŁADNIKI NA ZACZYN NR 2
70 g zakwasu (żytniego)
220 g mąki żytniej razowej
170 g wody (temperatura pokojowa)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
60 g mąki żytniej razowej
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
30 g melasy
30 g masła
2 łyżeczki kminku (lub czarnuszki czy anyżu)
* Używam mąki żytniej razowej i pszennej razowej typ 2000.
PRZEPIS
- Wieczorem (8-10 godzin wcześniej) przygotuj zaczyny w dwóch oddzielnych miskach. W pierwszej połącz składniki na zaczyn nr 1 (dokładnie wymieszaj), a w drugiej połącz składniki na zaczyn nr 2 (również dokładnie wymieszaj). Obie miski przykryj folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej.
- Po upływie 8-10 godzin połącz dokładnie zaczyny, a następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ręcznie (niezbyt długo, do połączenia składników). Przykryj miskę folią i odstaw do wyrastania na 60 minut. Następnie przełóż do naoliwionej i wysypanej otrębami foremki, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na 60 minut.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz 30-40 minut. Wystudź na kratce.
Dlaczego ten blog ma takie ładne zdjęcia?
OdpowiedzUsuńNie mogę za długo oglądać, bo gdy widzę ten chlebek, ten plaster białego sera i ten pomidorek niczym wisienka na torcie,okraszony ziołem, to chce mi się jeść. I złość mnie ogarnia, bo głód dopada, a wieczór późny jest i już nie pora na jedzenie, więc muszę iść spać...
Zdjęcia ładne, bo fotograf dobry. A chlebek faktycznie bardzo pyszny i smakuje świetnie nie tylko z białym serem.. :)
OdpowiedzUsuń