Nieco zmodyfikowałam przepis wzbogacając moje serowe babeczki o herbatnikowo-czekoladowy spód i podprażone płatki migdałów.
Czas pieczenia: 25 minut
Forma/blacha: forma na muffinki
Temperatura piekarnika: 150°C
Ilość porcji: 12 sztuk
400 g twarogu (gęstego z wiaderka)
100 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
1 jajko
3 łyżki cukru pukru
SKŁADNIKI NA SPÓD
140 g herbatników
30 g białej czekolady
SKŁADNIKI NA PUREE
70 g świeżych owoców (maliny, truskawki) + 1 łyżka cukru pudru lub ok. 12 łyżeczek konfitury
NA WIERZCH/DO POSYPANIA
60 g płatków migdałowych
PRZEPIS
100 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
1 jajko
3 łyżki cukru pukru
SKŁADNIKI NA SPÓD
140 g herbatników
30 g białej czekolady
SKŁADNIKI NA PUREE
70 g świeżych owoców (maliny, truskawki) + 1 łyżka cukru pudru lub ok. 12 łyżeczek konfitury
NA WIERZCH/DO POSYPANIA
60 g płatków migdałowych
PRZEPIS
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ciasteczka i czekoladę rozdrobnij w melakserze. Wyłóż formę do muffinek papilotkami; na dno każdej wysyp 2 łyżeczki rozdrobnionych ciasteczek wymieszanych z czekoladą.
- Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj widelcem. Odstaw.
- Następnie przygotuj mus bądź konfiturę. Mus ze świeżych/Konfitura: świeże owoce z cukrem lub konfiturę zdblenduj i przetrzyj przez sitko.
- Wypełnij papilotki masą serową. Następnie na wierzch każdego serniczka połóż łyżeczkę musu i za pomocą patyczka zrób wzorek. Wstaw na dno piekarnika formę w wodą, nagrzej piekarnik do temperatury 150°C, wstaw serniczki i piecz 25 minut.
- Wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Posyp wcześniej uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz