poniedziałek, 20 stycznia 2014

SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I MIGDAŁAMI

Proste serniczki, które można przygotować bez użycia miksera. 
Nieco zmodyfikowałam przepis wzbogacając moje serowe babeczki o herbatnikowo-czekoladowy spód i podprażone płatki migdałów.

Czas pieczenia: 25 minut
Forma/blacha: forma na muffinki
Temperatura piekarnika: 150°C
Ilość porcji: 12 sztuk  















SKŁADNIKI

400 g twarogu (gęstego z wiaderka)
100 ml mleka skondensowanego (słodzonego)
1 jajko
3 łyżki cukru pukru

SKŁADNIKI NA SPÓD

140 g herbatników 
30 g białej czekolady 

SKŁADNIKI NA PUREE

70 g świeżych owoców (maliny, truskawki) + 1 łyżka cukru pudru lub ok. 12 łyżeczek konfitury


NA WIERZCH/DO POSYPANIA

60 g płatków migdałowych

PRZEPIS

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Ciasteczka i czekoladę rozdrobnij w melakserze. Wyłóż formę do muffinek papilotkami; na dno każdej wysyp 2 łyżeczki rozdrobnionych ciasteczek wymieszanych z czekoladą. 
  2. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj widelcem. Odstaw. 
  3. Następnie przygotuj mus bądź konfiturę. Mus ze świeżych/Konfitura: świeże owoce z cukrem lub konfiturę zdblenduj i przetrzyj przez sitko. 
  4. Wypełnij papilotki masą serową. Następnie na wierzch każdego serniczka połóż łyżeczkę musu i za pomocą patyczka zrób wzorek. Wstaw na dno piekarnika formę w wodą, nagrzej piekarnik do temperatury 150°C, wstaw serniczki i piecz 25 minut. 
  5. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku. Posyp wcześniej uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. 
 SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz