Ten tradycyjny francuski wypiek z rejonu Prowansji w smaku przypomina włoską, ukochaną przeze mnie focaccię. Pięknie wyglądające, chlebowe liście świetnie smakują z ulubioną pastą do kanapek lub po prostu jako dodatek do zup kremów.
Czas pieczenia: 15-20 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 230°C
Ilość porcji: 3 sztuki
SKŁADNIKI
550 g mąki pszennej (typ 650)
350 g
wody
15 g
drożdży świeżych
1
łyżeczka cukru
1,5
łyżeczki soli
2 łyżki
oliwy z oliwek (20 g)
PRZEPIS
- Rozkrusz drożdże w miseczce, dodaj cukier, 10 g wody. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilę. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą wodę, zaczyn, oliwę, sól i wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto.
- Przełóż do naoliwionej miski do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno zwiększyć swoją objętość). Wyłóż na blat podsypany mąką i podziel na 6 części. Z każdej uformuj placek w kształcie trójkąta (listka). Natnij wdróż i po bokach. Porozciągaj nacięcia palcami i odstaw ciasto na 10 min. Posmaruj oliwą i posyp czarnuszką. Wstaw do nagrzanego do temperatury 230°C piecz 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz