sobota, 23 maja 2015

PODŁOMYK Z CZARNUSZKĄ FOUGASSE

Ten tradycyjny francuski wypiek z rejonu Prowansji w smaku przypomina włoską, ukochaną przeze mnie focaccię. Pięknie wyglądające, chlebowe liście świetnie smakują z ulubioną pastą do kanapek lub po prostu jako dodatek do zup kremów.

Czas pieczenia: 15-20 minut 
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 230°C
Ilość porcji: 3 sztuki



SKŁADNIKI

550 g mąki pszennej (typ 650)
350 g wody
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)






PRZEPIS 
  1. Rozkrusz drożdże w miseczce, dodaj cukier, 10 g wody. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilę. Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą wodę, zaczyn, oliwę, sól i wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto. 
  2. Przełóż do naoliwionej miski do wyrośnięcia na ok. godzinę (powinno zwiększyć swoją objętość). Wyłóż na blat podsypany mąką i podziel na 6 części. Z każdej uformuj placek w kształcie trójkąta (listka). Natnij wdróż i po bokach. Porozciągaj nacięcia palcami i odstaw ciasto na 10 min. Posmaruj oliwą i    posyp czarnuszką. Wstaw do nagrzanego do temperatury 230°C piecz 15 minut.
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz