Pzepisu Rachel Khoo, z którego jakiś czas piekłam brioszki z kajmakiem i jabłkami świetnie sprawdził się również w przypadku małych brioszek nadziewanych czekoladą. Ciasto jest maślane *, pachnące, idealnie się formuje w przeróżne kształty. Także eksperymentujcie. Nadaje się na duże i małe formy.
* Brioszki to ciasto drożdżowe, które zawiera dość dużo masła. Jak przystało na francuski wypiek.
Czas pieczenia: 20-30 minut
Forma/blacha: blaszka i papilotki do muffinek
Temperatura piekarnika: 160°C
Temperatura piekarnika: 160°C
Ilość porcji: 8 bułeczek
SKŁADNIKI NA CIASTO
80 g masła
50 ml mleka
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) *
250 g mąki
50 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko (roztrzepane)
1 czubata łyżka śmietany
NADZIENIE
50 g czekolady mlecznej/białej/gorzkiej
NA WIERZCH
1 jajko (roztrzepane) do posmarowania
* Jeżeli macie świeże drożdże użyjcie 20 g (świeżych drożdży używa się mniej więcej dwa razy więcej niż suchych)
PRZEPIS
- W rondelku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrób ciasto (powinno być luźne). Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę. W razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Formuj 8 kulek, po czym z każdej oderwij mały kawałek. Jak uformować brioszkę. Większą kulkę rozpłaszcz, połóż 2 kostki czekolady i zaklej dokładnie (aby podczas pieczenia nie wyciekła czekolada). Następnie zrób palcem wgłębienie i zakryj je "korkiem" uformowanym z mniejszej części. Tak uformowane bułeczki ponacinaj nożyczkami dookoła "korków", posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piecz ok. 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz