Przepis na brioszki Rachel Khoo znalazłam na blogu White Plate. Pominęłam całonocne leżakowanie ciasta w lodówce * oraz aromat waniliowy i wodę z kwiatów pomarańczy. Bułeczki idealnie wyrastają w krótszym czasie. Są puszyste, maślane, takie jak lubię. To jedne z lepszych obok cynamonowych serc jakie upiekłam!
* Pominęłam z braku czasu, ale po uformowaniu polecam wsadzenie ciasta na noc do lodówki. Po wyjęciu odczekajcie ok 40 minut i wstawcie do nagrzanego piekarnika.
* Pominęłam z braku czasu, ale po uformowaniu polecam wsadzenie ciasta na noc do lodówki. Po wyjęciu odczekajcie ok 40 minut i wstawcie do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 27 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
80 g masła
50 ml mleka
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) *
250 g mąki
50 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko (roztrzepane)
1 czubata łyżka śmietany (użyłam jogurtu)
NADZIENIE
150 g masy kajmakowej
3 małe jabłka (oczyszczone i grubo pokrojone)
NA WIERZCH
1 jajko (roztrzepane) do posmarowania
* Jeżeli macie świeże drożdże użyjcie 20 g (świeżych drożdży używa się mniej więcej dwa razy więcej niż suchych)
PRZEPIS
- W rondelku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim drożdże. Dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrób ciasto (powinno być luźne). Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na ok. 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkuj prostokąt (40x30 cm). Posmaruj równomiernie masą kajmakową i poukładaj jabłka. Zwiń w roladę. Podziel roladę ostrym nożem na równe 6 części, a następnie układaj nadzieniem do góry w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piecz 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz