wtorek, 24 lutego 2015

LODY KOKOSOWE

Lody z masą wiórków kokosowych z dodatkiem mleka kokosowego. Bez jajek. Bardzo kremowe o idealnej konsystencji. 
Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Pominęłam likier kokosowy i zmniejszyłam ilość cukru. 
* Zdecydowanie dla miłośników mleka kokosowego, które jest bardzo wyczuwalne.





SKŁADNIKI

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
400 ml śmietany kremówki
200 g drobnego cukru (u mnie 150g)
100 g wiórków kokosowych







PRZEPIS
  1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Nie dopuść do zagotowania i wrzenia! Zdejmij z palnika. Odczekaj aż masa wystygnie. Zblenbuj i włóż do lodówki na ok godzinę. Schłodzoną masę ponownie zblenduj i wstaw do zamrażalnika. Co pół godziny (przez ok. 3 godziny), miksuj masę, aby pozbyć się kryształków lodu. 
* Lody domowej roboty zamarzają na kość. Najlepiej wyjąć jej z zamrażalnika ok. 10 minut przed jedzeniem. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz