niedziela, 20 października 2013

KAJMAKOWY TORT BEZOWY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I DAKTYLAMI

Krucha, rozpływająca się w ustach beza i słodki, delikatnie orzechowy krem. Tort zawsze wszystkim smakuje i zawsze robi furorę, a do tego jest prostszy niż się wydaję. 
Przepis pochodzi z Moich Wypieków

Czas pieczenia: 95 minut
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180-140°C
























 
SKŁADNIKI NA BEZĘ (2 blaty)

6 dużych białek (rozmiar L)
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli (drobno pokrojonych),(pominęłam)


SKŁADNIKI NA KREM

250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajmakowej (z puszki)
pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
10 daktyli (posiekanych)


NA WIERZCH/DO POSYPANIA

1 łyżeczka cukru pudru + 1 łyżeczka gorzkiego kakao 

PRZEPIS

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. 2 blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na każdym z nich narysuj okrąg o średnicy 23 cm.
  2. W misce ubij białka ze szczyptą soli. Dodawaj powoli (po łyżce) oba cukry. Cały czas ubijaj masę aż do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Następnie dodaj ocet winny (lub sok z cytryny) i zmiksuj.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC (termoobieg). Pianę wyłóż na odrysowane na papierze okręgi i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz 90 minut. Wyłącz piekarnik i przy otwartych drzwiczkach wystudź bezę (ja zawsze zostawiam blaty bezowe na całą noc).
Masa kajmakowa powinna mieć temperaturę pokojową, natomiast mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
  1. W misce połącz dokładnie mascarpone z masą kajmakową (drewnianą łyżką). Śmietankę ubij na sztywno (pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru), a następnie wmieszaj ją delikatnie do masy z serka i kajmaku. Na końcu dodaj orzechy i daktyle. Wymieszaj.
Połóż na paterze pierwszy blat i wyłóż na niego równomiernie krem. Przykryj drugim blatem. Wierzch posyp cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Włóż do lodówki do czasu podania.

SMACZNEGO


2 komentarze:

  1. Najlepsza beza jaką jadłam w sowim życiu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego :) Również nasza ulubiona! Zapraszam częściej.

    OdpowiedzUsuń