czwartek, 17 października 2013

BUŁECZKI PSZENNE ANYŻKOWO-KMINKOWE

Aromatyczne bułeczki o sprężystym miąższu i chrupiącej skórce, posypane ulubionymi ziarnami.
Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków; z ciasta wyszło mi 12 bułeczek. 

Czas pieczenia: 15 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 200°C 
Ilość porcji: 12 średnich bułek


SKŁADNIKI NA CIASTO

500 g mąki pszennej
300 ml wody
1 łyżka masła
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu


DO POSMAROWANIA,
DO POSYPANIA

1 jajko (roztrzepane)
łyżka śmietany lub mleka 
2 łyżki sezamu


PRZEPIS
  1. Do dużej miski odważ drożdże. Zasyp je cukrem (1 łyżeczką), zalej letnią wodą (3 łyżki) i odstaw na 10 minut. Po 10 minutach dodaj resztę składników i zagnieć gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. 
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej (zachowując równe odległości) uformowane bułeczki (u mnie 12 sztuk). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. 
  3. Następnie zmieszaj jajko ze śmietaną (lub mlekiem), posmaruj bułeczki i posyp ziarnami sezamu. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz bułeczki 15 minut. 
SMACZNEGO

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz