Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków; z ciasta wyszło mi 12 bułeczek.
Czas pieczenia: 15 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 200°C
Ilość porcji: 12 średnich bułek
SKŁADNIKI NA CIASTO
500 g mąki pszennej
300 ml wody
1 łyżka masła
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
DO POSMAROWANIA,
DO POSYPANIA
1 jajko (roztrzepane)
łyżka śmietany lub mleka
2 łyżki sezamu
PRZEPIS
- Do dużej miski odważ drożdże. Zasyp je cukrem (1 łyżeczką), zalej letnią wodą (3 łyżki) i odstaw na 10 minut. Po 10 minutach dodaj resztę składników i zagnieć gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej (zachowując równe odległości) uformowane bułeczki (u mnie 12 sztuk). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Następnie zmieszaj jajko ze śmietaną (lub mlekiem), posmaruj bułeczki i posyp ziarnami sezamu. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz bułeczki 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz