niedziela, 20 grudnia 2015

MIODOWE CIASTKA KORZENNE

Pyszne, kruche ciasteczka pachnące Świętami. Idealnie sprawdzą się jako zawieszki na choinkę lub jako słodki upominek dla najbliższych. 

Czas pieczenia: 8-10 minut 
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 25 sztuk





SKŁADNIKI 

250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu*
125 g masła (zimnego)
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika

łyżeczka startej skórki z cytryny








 *Użyłam miodu gryczanego, dzięki czemu ciastka mają głębszy smak i ciemniejszy kolor. Możecie użyć delikatniejszego w smaku miodu.

PRZEPIS 
  1. Zimne masło posiekaj nożem na kosteczkę a następnie połącz wszystkie składniki i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie rozwałkuj (jeśli jest potrzeba podsyp blat delikatnie mąką), na grubość 2-3 mm i wycinaj kształty. Zrób dziurkę słomką, aby później nawlec ciasteczka na sznurek i powiesić na choince. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. i piecz 8-10 minut. 
 SMACZNEGO



2 komentarze:

  1. Nawet na choinkę jeszcze zdążę zawiesić, super!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas wiszą już cały miesiąc :)Pycha!

    OdpowiedzUsuń