wtorek, 12 stycznia 2016

TARTA Z BATATÓW

Tak, tak mąż wypieka amerykański klasyk. Tarta ze słodkich ziemniaków z dodatkiem pomarańczy. Świetnie smakuje schłodzona z solidną porcją kremu z mascarpone i bitej śmietany.
Przepis z Kwestii Smaku.

Czas pieczenia: 50-60 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 190°C 



SKŁADNIKI NA CIASTO

170 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru
100 g masła (schłodzonego)
1 żółtko
2 łyżki wody (lodowatej)

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

650 g batatów (słodkich ziemniaków)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (zmielonej)
skórka starta z 1/2 pomarańczy
100 g masła (miękkiego)
1/2 szklanki drobnego cukru białaego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka
2 jajka




PRZEPIS
  1. Połącz mąkę, cukier, żółtko i posiekane zimne masło. Rozetrzyj szybko w palcach na kruszonkę, a następnie dodaj 2 łyżki zimnej wody i zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i wstaw do schłodzenia do lodówki na 30 min. Wyjmij, rozwałkuj, wylep nim formę do tarty i włóż z powrotem do lodówki. 
  2. Umyj bataty i gotuj (w skórce) przez ok. 40 minut do miękkości. Odcedź na sicie, wystudź i zdejmij skórkę. Bataty zblendu z przyprawami na gładką masę. Dodaj posiekane masło, oba cukry, mleko i zmiksuj na gładko. Następnie dodaj jajka i połącz trzepaczką. Wyjmij z lodówki formę wylepioną ciastem, delikatnie wylej na nią masę i włóż do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika i piecz 50-60 minut. 
  3. Wystudź, włóż do lodówki. Podawaj schłodzone w kremem z mascarpone i bitej śmietany*. 
*Ubij śmietankę na sztywną pianę. Połącz z mascarpone i odrobiną cukru pudru. 

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz