Czekolada i mięta to zdecydowanie nie jest moje ulubione połączenie. Ale ten sernik smakuje nieziemsko. Delikatnie miętowy o pięknym zielonkawym kolorze, polany mleczną czekoladą. Idealny na nadchodzącą wiosnę.
Przepis znalazłam tutaj.
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 170-150°C
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
600 g twarogu (gęstego z wiaderka)
250 ml śmietany kremówki (może być 30%)
60 g świeżej mięty (liście + łodygi)
150 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej (przesianej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (przesianej)
50 ml likieru miętowego (zielonego!)
SKŁADNIKI NA SPÓD
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
50 ml śmietany kremówki 30%
50 g czekolady mlecznej
PRZEPIS
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze. W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło. Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na minimum pół godziny.
- Śmietankę zagotuj w rondelku. Odstaw z palnika, włóż do niej porwaną miętę, przykryj pokrywką i odstaw do wystudzenia. Przelej przez sitko, dobrze odciskając listki od śmietanki.
- W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy i przesiane mąki. Dodaj cukier i miksuj tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Dodaj powoli roztrzepane jajka (i żółtko), zmiksuj. Następnie wlej miętową śmietankę, zmiksuj. Wlej sok z cytryny i likier. Zmiksuj tylko do połączenia masy.
- Przelej masę do schłodzonej tortownicy, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 170°C piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz 75-90 minut. Sernik piecz w kąpieli wodnej (ja układam na samym dole piekarnika formę wypełnioną do połowy wodą).
- Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut.
- Polewa. Śmietankę zagotuj w rondelku. Zdejmij z palnika. Dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Lekko wystudzoną polewą polej sernik.
czy likier miętowy jest konieczny?
OdpowiedzUsuńLikier daje ładny, zielony kolor. Ja bym nie pomijała :)
OdpowiedzUsuń