poniedziałek, 9 marca 2015

SERNIK MIĘTOWY Z CZEKOLADĄ

Czekolada i mięta to zdecydowanie nie jest moje ulubione połączenie. Ale ten sernik smakuje nieziemsko. Delikatnie miętowy o pięknym zielonkawym kolorze, polany mleczną czekoladą. Idealny na nadchodzącą wiosnę.  
Przepis znalazłam tutaj

Czas pieczenia: 75-90 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 170-150°C 


                                                                                                                                     

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

600 g twarogu (gęstego z wiaderka)
250 ml śmietany kremówki (może być 30%)
60 g świeżej mięty (liście + łodygi)
150 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka 
1 żółtko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej (przesianej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (przesianej)
50 ml likieru miętowego (zielonego!)


SKŁADNIKI NA SPÓD
    160 g ciastek z czekoladą (typu pieguski) 40 g masła (roztopionego)

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ
    50 ml śmietany kremówki 30%
    50 g czekolady mlecznej


     PRZEPIS

    Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
    1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze.  W rondelku  (na małym ogniu) rozpuść masło.  Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na minimum pół godziny.
    2. Śmietankę zagotuj w rondelku. Odstaw z palnika, włóż do niej porwaną miętę, przykryj pokrywką i odstaw do wystudzenia. Przelej przez sitko, dobrze odciskając listki od śmietanki.  
    3. W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy i przesiane mąki. Dodaj cukier i miksuj tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. Dodaj powoli roztrzepane jajka (i żółtko), zmiksuj. Następnie wlej miętową śmietankę, zmiksuj. Wlej sok z cytryny i likier. Zmiksuj tylko do połączenia masy.
    4. Przelej masę do schłodzonej tortownicy, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 170°C piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz 75-90 minut. Sernik piecz w kąpieli wodnej (ja układam na samym dole piekarnika formę wypełnioną do połowy wodą).
    5. Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut.
    6. Polewa Śmietankę zagotuj w rondelku. Zdejmij z palnika. Dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia.  Lekko wystudzoną polewą polej sernik. 
     SMACZNEGO
     

    2 komentarze: