Bananowe babeczki z palonym masłem i pyszną cynamonową kruszonką. Polecam dodać garść suszonych kwaśnych owoców (wiśni lub żurawiny) dla przełamania słodkiego smaku.
Poniżej zamieszczam nieco zmodyfikowany przepis zaczerpnięty z Kuchni. Magazynu dla Smakoszy (3-2014).
Czas pieczenia: 20-30 minut
Forma/blacha: forma na muffinki
Temperatura piekarnika: 190°C
Ilość porcji: 12 sztuk
SKŁADNIKI NA CIASTO
200 g mąki
pszennej (przesianej)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g masła
3 banany
(dojrzałe)
50 g cukru
drobnego do wypieków
50 g cukru
trzcinowego
1 jajko
KRUSZONKA
75 cukru trzcinowego
2 łyżki mąki
pszennej
Szczypta
cynamonu
1 łyżka
zimnego masła
PRZEPIS
- Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. Rozpuszczaj masło w rondelku na małym ogniu aż zacznie się pienić. Jak będzie miało złoto-brązowy kolor i będzie pachniało karmelem zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Rozgniecione banany wymieszaj z cukrami, jajkiem i wystudzonym (letnim) masłem. Dokładnie wymieszaj a następnie połącz z mąką (mieszaj szpatułką tylko do połączenia składników).
- Kruszonka. Połącz wszystkie składniki i rozetrzyj palcami.
- Wypełnij formę na muffinki papilotkami (ja zrobiłam papilotki z papieru do pieczenia), posyp kruszonką i piecz 30 minut w temperaturze 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz