piątek, 13 marca 2015

MUFFINKI BANANOWE Z PALONYM MASŁEM

Bananowe babeczki z palonym masłem i pyszną cynamonową kruszonką. Polecam dodać garść suszonych kwaśnych owoców (wiśni lub żurawiny) dla przełamania słodkiego smaku.
Poniżej zamieszczam nieco zmodyfikowany przepis zaczerpnięty z Kuchni. Magazynu dla Smakoszy (3-2014). 

Czas pieczenia: 20-30 minut 
Forma/blacha: forma na muffinki
Temperatura piekarnika: 190°C
Ilość porcji: 12 sztuk 







SKŁADNIKI NA CIASTO

200 g mąki pszennej (przesianej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g masła
3 banany (dojrzałe)
50 g cukru drobnego do wypieków
50 g cukru trzcinowego
1 jajko

KRUSZONKA

75 cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
Szczypta cynamonu
1 łyżka zimnego masła

 PRZEPIS
  1. Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw. Rozpuszczaj masło w rondelku na małym ogniu aż zacznie się pienić. Jak będzie miało złoto-brązowy kolor i będzie pachniało karmelem zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. 
  2. Rozgniecione banany wymieszaj z cukrami, jajkiem i wystudzonym (letnim) masłem. Dokładnie wymieszaj a następnie połącz z mąką (mieszaj szpatułką tylko do połączenia składników).
  3. Kruszonka. Połącz wszystkie składniki i rozetrzyj palcami.
  4. Wypełnij formę na muffinki papilotkami (ja zrobiłam papilotki z papieru do pieczenia), posyp kruszonką i piecz 30 minut w temperaturze 190°C.
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz