czwartek, 19 marca 2015

CAKE POPS

Tak naprawdę cake popsy można zrobić prawie z każdego ciasta. Możecie wykorzystać niezjedzony biszkopt lub resztki najprostszego ciasta ucieranego czy ulubione ciasteczka. Ja użyłam mieszanki wilgotnego ciasta czekoladowego, brownie, twarogu. Lizaki z ciasta mojego przepisu są bardzo wilgotne i kremowe w smaku. To taki czeko-sernik na zimno na patyku. 

Do przyrządzenia lizaków będą Wam potrzebne patyczki, które można zamówić prawie w każdym sklepie internetowym i stojak, aby lizaki mogły spokojnie obsychać. Ostatecznie możecie użyć patyczków do szaszłyków i jabłka jako stojaka.

Ilość porcji: ok. 17 sztuk




SKŁADNIKI

320 g ciasta czekoladowego wilgotnego
40 g brownie
130 g twaróg z wiaderka (gęsty)

50 g czekolady białej
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki oleju roślinnego




PRZEPIS
  1. Rozdrobnij w palcach oba ciasta, dodaj twaróg i połącz składniki. Wyrób na jednolitą masę, uformuj w kulę, zawiń w folę spożywczą i schłodź w lodówce. Po 30 minutach wyjmij ciasto. Odrywaj po kawałeczku i formuj małe kuleczki (jedna ok 25 g) i układaj na płytkiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do zamrażalnika na ok 15 minut. 
  2. Rozpuść obie czekolady w parze wodnej, dodając do każdej po łyżeczce oleju. Wyjmij kuleczki z ciasta. Maczaj końcówkę patyczka w czekoladzie i wbijaj w kulkę (tak by jej nie przebić). Wbijaj patyczki z nadzianym ciastem w miękkie podłoże (np. jabłko), i ponownie schłodź w zamrażalniku przez 15 minut. 
  3. Wyjmij lizaki, maczaj w czekoladzie, poczekaj aż skapnie nadmiar polewy i ozdabiaj według uznania. 
Lizaki najlepiej trzymać w lodówce. 

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz