sobota, 4 kwietnia 2015

CHAŁKA BANANOWO-KAKAOWA

Proste drożdżowe ciasto na chałkę. Aby była dwusmakowa i łaciata należy w połowę ciast wgnieść kakao, a w drugą rozgniecionego banana. Muszę przyznać, że ręczne połączenie drożdżówki z bananem i wyrobienie idealnego ciasta jest dosyć trudne. Ale to bardzo przyjemna propozycja śniadania. Chałka z masłem i konfiturą smakuje wybornie. 
Przepis pochodzi z blogu Kasia in the Kitchen

Czas pieczenia: 40-50 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C 









SKŁADNIKI NA CIASTO

650 g mąki (u mnie typ 650)
1 szklanka letniego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
20 g świeżych drożdży
1 jajko (rozmiar L)
60 g cukru
40g roztopionego masła
pół łyżeczki soli






DODATKOWO

100g banana bardzo dojrzałego
2 łyżeczki dobrego kakao
1 szczypta cynamonu

PRZEPIS
  1. Zrób zaczyn. Do miski wsyp mąkę, dodaj letnie mleko, pokruszone drożdże i posyp cukrem (bez cukru waniliowego). Odstaw na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować (powinny się delikatnie spienić). 
  2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, aż stanie się sprężyste i jednolite. Następnie podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj rozgniecionego banana i cynamon, do drugiej kakao i 2 łyżki wody. Wyrób każdą z kul i odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - ok. 40 min.). Ciasta rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i połóż jeden placek na drugim. Przejedź po nich wałkiem, aby je połączyć. Następnie pokrój na pasy grubości ok. 3 cm i zapleć chałkę. Jeśli ciasto się klei posmaruj lekko oliwą. Tutaj znajdziecie instrukcję jak połączyć oba ciasta w kolorowy warkocz. 
  3. Ułóż chałki (u mnie wyszły 2 duże) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Piecz ok. 30-40 minut w temperaturze 180°C. 
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz