Aromatyczne, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Bardzo prosty przepis na pszenne bagietki, które zawsze się udają. Dzięki dwukrotnemu złożeniu ciasta, utrzymują swój kształt i ładnie wyrastają. Można do nich dodać ulubionych ziół.
Czas pieczenia: 15-20 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 230°C
Ilość porcji: 3 sztuki
SKŁADNIKI NA CIASTO
400 g mąki pszennej (typ 650)
240 g (250 ml) wody
15 g drożdży świeżych
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
DODATKOWO
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
olej do
posmarowania miski
PRZEPIS
- Do letniej wody dodaj drożdże. Rozpuść i odstaw na ok. 5 minut. Mąkę wymieszaj z solą. Odmierz 300 g mąki, dodaj drożdże i wodę. Wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto. Dodawaj po łyżce mąki, dalej zagniatając ciasto. Powinno być gładkie i elastycznie.
- Przełóż ciasto do naoliwionej miski i odstaw do wyrastania na 45 min. Wyłóż ciasto na blat delikatnie podsypany mąką. Złóż ciasto w kopertę dwukrotnie*, odstaw na 5 min. Podziel na 3 części i z każdej uformuj bagietkę. Ułóż na blaszce posypanej mąką kukurydzianą, ponacinaj ukośnie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Posyp solą morską. Nagrzej piekarnik do temperatury 230°C, a na samym dole piekarnika połóż formę wypełnioną wodą**. Piecz 15-20 minut.
* Spłaszcz ciasto na kilkucentymetrowy prostokąt. Najpierw zwiń do środka lewy bok, potem drugi; następnie to samo zrób z krótszymi bokami.
** Dzięki wytworzonej parze wodnej bagietki będą miały chrupiącą skórkę.
** Dzięki wytworzonej parze wodnej bagietki będą miały chrupiącą skórkę.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz