wtorek, 29 sierpnia 2017

MORELOWO-KOKOSOWE BATONY

Bardzo morelowe batony z wiórkami kokosowymi i orzechami nerkowca. Zasmakują nawet tym, którzy nie są miłośnikami suszonych moreli. Wyjątkowo lekka, owocowa i zdrowa przekąska. My je uwielbiamy.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel Fit Słodkości. 

Forma/blacha: keksówka ok 24 cm
Ilość porcji: 8 sztuk




SKŁADNIKI

1 szklanka moreli suszonych
1/2 szklanki nerkowców 
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki otrębów owsianych
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki siemienia lnianego
szczypta soli






PRZEPIS  
  1. Włóż do melaksera orzechy nerkowca i zmiksuj. Dodaj resztę składników i zmiksuj na na gęstą masę. Powinna być dość lepka. Wyłóż masę morelową do wyłożonej folią spożywczą foremki. Wyrównaj i wygładź (mocno uciskając masę), a następnie włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Po wyjęciu z lodówki podziel nożem na równe części (u mnie wyszło 8 batonów).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz