Domową granolę podjadamy bez względu na porę roku. Ten przepis jest moim przepisem bazowym. W podanych niżej proporcjach mieszam różnego rodzaju ziarna i orzechy w zależności od ochoty i od tego co mam aktualnie w szafce z zapasami. Raz nerkowce i sezam, innym razem orzechy włoskie i ziarna dyni. Mieszajcie do woli i jedźcie ze smakiem. Latem z jogurtem i malinami, zimą z bananami i cynamonem.
Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl Apetyczna panna Dahl Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 160 st. C

2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki płatków migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki miodu
2 łyżki z pomarańczy lub jabłek
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (dodałam od siebie)
łyżka oleju kokosowego (dodałam od siebie)
PRZEPIS
- W jednej misce połącz suche składniki (płatki i ziarna), a w drugiej płynne (miód, sok, olej) z przyprawami. Następnie połącz zawartość obu misiek i dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż granole na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i wstaw do nagrzanego do temperatury 160 st. piekarnika. Piecz 30-40 minut. Pamiętaj, aby mieszać granolę w trakcie pieczenia kilkakrotnie (co 10 minut), żeby się zarumieniła z każdej strony, a nie spaliła. Po upieczeniu zostaw na blaszce do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz