Delikatne, kokosowe, po prostu pyszne. Mieszanka kaszy jaglanej, wiórków kokosowych, miodu i mielonych migdałów to strzał w dziesiątkę. Gwarantuję Wam, że zasmakują wszystkim, łącznie z najmłodszymi. A przy okazji przygotowanie tych trufli, to świetny sposób na spędzenie czasu z dzieciakami.
SKŁADNIKI
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
1,5 szklanki mleka rozcieńczonego wodą (pół na
pół mleko/woda)
2 łyżki miodu
3/4 szklanki wiórków kokosowych/mielonych migdałów*
* ja w 3/4 szklanki zmieszałam wiórki i migdały mielone pół na pół
DODATKOWO
1/3 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia trufli
PRZEPIS
- Przepłucz kaszę jaglaną kilkakrotnie zimną i ciepłą wodą. Wsyp do garnka, zalej wodą/mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Do wystudzonej kaszy dodaj wiórki, migdały, miód i zblenduj, aż do uzyskania jednolitej masy. Formuj małe kupeczki i obtaczaj w wiórkach.
Można schłodzić przez podaniem, choć nam bardziej smakowały w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz