Włoskie pieczywo z dodatkiem oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika. Idealne jako przekąska lub dodatek do zup kremów. Moją facaccię upiekłam z zielonymi oliwkami i świeżym rozmarynem.
Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Czas pieczenia: 15-20 minut
Forma/blacha: prostokątna blacha o wymiarach 20x34 cm
Temperatura piekarnika: 220°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3 gałązki rozmarynu (lub innych ulubionych ziół
PRZEPIS
- Skrusz drożdże, dodaj do nich 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Przesianą mąkę wymieszaj z solą i oliwą. Następnie dodaj drożdże, resztę wody, wymieszaj drewnianą łyżką i połącz ciasto w kulę. Wyłóż na blat posypany mąką i wyrabiaj przez około 15 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie.
- Posmaruj blat łyżką oliwy, wyłóż ciasto i rozwałkuj na prostokąt wielkości formy. Przełóż do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto posyp solą morską i ziołami. Oliwki wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy i poukładaj na cieście. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Piecz 15-20 minut do złotego koloru. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz