Bardzo
specyficzne ciasto o intrygującym smaku. Raczej przypadnie do gustu
miłośnikom tych mniej słodkich wypieków. Miodowe, bardzo orzechowe,
oblane gorzką czekoladą.
Przepis pochodzi z jesiennego wydania (10-2013) Kuchni Magazynu dla smakoszy. Do ciasta można użyć mlecznej czekolady, ale trzeba się liczyć z jaśniejszym o kilka tonów kremem.
Przepis pochodzi z jesiennego wydania (10-2013) Kuchni Magazynu dla smakoszy. Do ciasta można użyć mlecznej czekolady, ale trzeba się liczyć z jaśniejszym o kilka tonów kremem.
Czas pieczenia: 50 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 160°C SKŁADNIKI NA CIASTO
250 g masła
220 g płynnego miodu
4 jajka
150 g orzechów laskowych (zmielonych)
150 g mąki pszennej razowej
1,2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM
100 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 70%)
1 łyżeczka masła
200 ml śmietanki kremówki 36%
NA WIERZCH/DEKORACJA
orzechy laskowe i pekany uprażone na suchej patelni
PRZEPIS
- Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, boki natłuść masłem i obsyp mąką.
- Utrzyj miękkie masło w misce (do białego koloru), dodaj miód i ucieraj jeszcze przez chwilkę. Dodawaj po jednym jajku (po każdym chwilę miksuj).
- Wymieszaj przesianą mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Powoli (po łyżce) dodawaj suche składniki do masy z masła, jajek oraz miodu i miksuj na najmniejszych obrotach.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Napełnij tortownicę ciastem, wyrównaj i piecz 50 minut. Wystudź w formie 10 minut, następnie zdejmij obręcz i pozostaw do wystygnięcia (można przełożyć ciasto na kratkę).
- Czas na krem. Rozpuść pokruszoną czekoladę z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzej śmietankę, doprowadzając ją prawie do wrzenia. Dodaj ją do czekolady, zdejmij garnek znad pary i mieszaj energicznie do połączenia składników. Wstaw do lodówki, poczekaj aż krem troszkę zgęstnieje. Wysmaruj wierzch ciasta i boki czekoladą a następnie udekoruj orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz