środa, 13 listopada 2013

CIASTO MIODOWO-ORZECHOWE

Bardzo specyficzne ciasto o intrygującym smaku. Raczej przypadnie do gustu miłośnikom tych mniej słodkich wypieków. Miodowe, bardzo orzechowe, oblane gorzką czekoladą. 
Przepis pochodzi z jesiennego wydania (10-2013) Kuchni Magazynu dla smakoszy. Do ciasta można użyć mlecznej czekolady, ale trzeba się liczyć z jaśniejszym o kilka tonów kremem.

Czas pieczenia: 50 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 







SKŁADNIKI NA CIASTO

250 g masła
220 g płynnego miodu
4 jajka 
150 g orzechów laskowych (zmielonych)
150 g mąki pszennej razowej
1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM

100 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 70%)
1 łyżeczka masła
200 ml śmietanki kremówki 36%

NA WIERZCH/DEKORACJA 

orzechy laskowe i pekany uprażone na suchej patelni




PRZEPIS 
  1. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, boki natłuść masłem i obsyp mąką. 
  2. Utrzyj miękkie masło w misce (do białego koloru), dodaj miód i ucieraj jeszcze przez chwilkę. Dodawaj po jednym jajku (po każdym chwilę miksuj). 
  3. Wymieszaj przesianą mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Powoli (po łyżce) dodawaj suche składniki do masy z masła, jajek oraz miodu i miksuj na najmniejszych obrotach. 
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Napełnij tortownicę ciastem, wyrównaj i piecz 50 minut. Wystudź w formie 10 minut, następnie zdejmij obręcz i pozostaw do wystygnięcia (można przełożyć ciasto na kratkę).
  5. Czas na krem. Rozpuść pokruszoną czekoladę z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzej śmietankę, doprowadzając ją prawie do wrzenia. Dodaj ją do czekolady, zdejmij garnek znad pary i mieszaj energicznie do połączenia składników. Wstaw do lodówki, poczekaj aż krem troszkę zgęstnieje. Wysmaruj wierzch ciasta i boki czekoladą a następnie udekoruj orzechami.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz