Kruche ciasteczka z dodatkiem oliwy z oliwek zamiast masła. Musiałam je upiec, chociażby z uwagi na smaki, które uwielbiam w słodkościach - cytryna i kardamon. Muszę przyznać, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt suche, ale w rezultacie ciasteczka wyszły takie jak powinny - kruche, aromatyczne i bardzo interesujące w smaku.
Przepis pochodzi z książki White Plate. Słodkie Elizy Mórawskiej (Orzechowe ciasteczka z kardamonem).
Przepis pochodzi z książki White Plate. Słodkie Elizy Mórawskiej (Orzechowe ciasteczka z kardamonem).
Czas pieczenia: 15 minut
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Temperatura piekarnika: 190°C (170°C z termoobiegiem)
Ilość porcji: ok. 40 ciasteczek
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA
300 g mąki pszennej
120 g oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka kardamonu w proszku
4 łyżki soku z cytryny
50 orzechów laskowych (zmielonych)
PRZEPIS
- Wszystkie składniki zagnieć w misce. Z ciasta uformuj kulki i spłaszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, wstaw ciasteczka i piecz 15 minut. Ciasteczka wystudź na kratce (ciepłe ciasteczka miękkie, twardnieją po wystudzeniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz