Wreszcie stałam się posiadaczką garnka żeliwnego. To mój pierwszy chleb upieczony w tym naczyniu. Ciężki w smaku, z dużą zawartością mąki żytniej, o dosyć wilgotnym miąższu.
Przepis na bochen pochodzi z fantastycznej książki "prawdziwej biblii chleba" autorstwa Jeffreya'a Hamelman'a Chleb.
Czas pieczenia: 55 minut
Forma/blacha: garnek żeliwny o pojemności 5,5 litra lub 2 keksówki o wymiarach 26x8cm
Forma/blacha: garnek żeliwny o pojemności 5,5 litra lub 2 keksówki o wymiarach 26x8cm
Temperatura piekarnika: 240°C
2 łyżki zakwasu (dojrzałego)
227 g mąki żytniej razowej
187 g wody
SKŁADNIKI NA CIASTO CHLEBOWE
454 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 650)
227 g mąki żytniej razowej
227 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży suszonych
PRZEPIS
- Zrób zaczyn. Połącz w misce składniki (zakwas, mąkę żytnią razową i wodę), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 14-16 godzin.
- Następnie włóż do miski wszystkie składniki i wyrób ciasto (ok. 6 minut), przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut (ok. 25-27°C *). Następnie przełóż ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia foremek lub garnka żeliwnego** i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 50-60 minut (ok. 25-27°C). Włóż chleb do nagrzanego do temperatury 240°C piekarnika i piecz 40 minut pod przykryciem. Zdejmij pokrywkę i dopiekaj 10-15 minut. Wystudź na kratce.
* Wstawiam miskę do nagrzanego do ok. 35°C piekarnika.
** To mój pierwszy chlebek w garnku, więc pozwoliłam mu wyrosnąć w naczyniu żeliwnym. Właściwy sposób: chlebek wyrasta w koszyku do wyrastania. Pusty garnek trzeba nagrzać w piekarniku ok. 30 minut (240°C), następnie przełożyć chlebek do bardzo gorącego garnka.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz