Pyszna, o nieco ciężkiej konsystencji, bardzo kokosowa babka. Robiłam ją kilkakrotnie. Zawsze smakuje tak samo dobrze i długo pozostaje świeża.
Można użyć mleka kokosowego, ale dzięki dużej ilości wiórków kokosowych naprawdę wystarczy zwykle mleko. Część cukru (¼ szklanki) zastąpiłam cukrem waniliowym własnej produkcji. Jeśli nie macie... trudno i tak będzie pysznie. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Czas pieczenia: 80 minut
Forma/blacha: forma keksowa o wymiarach 29x11
Temperatura piekarnika: 160°CForma/blacha: forma keksowa o wymiarach 29x11
SKŁADNIKI NA CIASTO
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórków kokosowych (110 g)
1 ¼ szklanki drobnego cukru (240 g)
1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy) (200 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 dużych jajek
1 szklanka mleka (230 g)
otarta skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
PRZEPIS
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, a następnie wmieszaj wiórki kokosowe.
- W drugiej misce umieść cukier, olej i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku (miksuj po dodaniu każdego z nich). Dodaj 1/3 mąki z wiórkami i zmiksuj, następnie dodaj połowę mleka i zmiksuj. Dodawaj po trochu suchych i mokrych składników do wyczerpania mąki i mleka. Zmiksuj. Wmieszaj otartą skórkę z cytryny.
- Wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy. Piecz w temperaturze 160°C przez 80 minut. Przestudź w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz