piątek, 3 stycznia 2014

SERNIK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY

Długo szukałam tego smaku. Sernik bardzo czekoladowy z wyraźnym aromatem pomarańczowym. Jest dosyć ciężki, przypomina w smaku i konsystencji mus czekoladowy. Smakuje nie tylko miłośnikom serników. 

Czas pieczenia: 15+105 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 180-120°C  




SKAŁDNIKI NA MASĘ SEROWĄ

750 g twarogu (użyłam gęstego z wiaderka)
250 g mascarpone  
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej 
320 g drobnego cukru
5 jajek
125 ml śmietanki (30 %)
100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady 
1 duża pomarańcza (miąższ i sok)

SKŁADNIKI NA SPÓD

150 g ciastek owsianych 
20 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kakao
70 g masła



NA WIERZCH / DO POSYPANIA

kakao

PRZEPIS

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Składniki na spód zmiel w rozdrabniaczu i wylep nimi dno formy. Włóż do lodówki na pół godziny.
  2. W misce zmiksuj (na niskich obrotach) twaróg z mascarpone na jednolitą masę, następnie dodaj obie mąki, cukier i miksuj ok. minuty. Do gładkiej masy dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego miksuj ok. 15 sekund). Na końcu dodaj śmietankę i miksuj tylko do połączenia składników. 
  3. W rondelku roztop czekoladę na parzę  i wystudź. Dodaj do czekolady kilka łyżek masy serowej, wymieszaj a następnie połącz ze sobą wszystkie składniki i miksuj chwilę (tylko do połączenia składników). 
  4. Zetrzyj skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową warstwę), następnie pokrój owoc na ćwiartki, wykrój miąższ i zmiksuj w rozdrabniaczu (lub blenderem). Skórkę i miąższ wmieszaj do masy serowo-czekoladowej drewnianą łyżką. 
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na dno piekarnika wstaw formę wypełnioną do 3/4 wodą. Przelej masę do tortownicy i wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 105 minut.  
  6. Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku ok. 15 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kolejne 15 minut. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Posyp kakao. 
 SMACZNEGO 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz