To najlepszy sernik jaki jadłam. Zdecydowanie mój ulubiony. Łatwy i szybki w wykonaniu, kremowy i delikatny w smaku. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie świąt bez tego lekkiego, cytrynowego wypieku.
Przepis na sernik pochodzi z tej strony. Wzbogaciłam go o prosty spód z herbatników.
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
250 g serka mascarpone
600 g twarogu
skórka z 2 cytryn (tylko żółta część)
220 g drobnego cukru
4 jajka
SKŁADNIKI NA SPÓD
180 g herbatników (pokruszonych)
60 g masła (roztopionego)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ/WIERZCH
3 cytryny (skórka i sok)
3 jajka
100 g cukru
100 g masła (bardzo zimnego)
* Z podanych składników wystarcza kremu na 3 serniki. Ja zużywam 1/3, resztę zamrażam i wykorzystuję później.
PRZEPIS
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze. W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło. Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Zmiksuj w misce mascarpone, masę serową i skórkę z cytryny (3-5 minut). Dodaj cukier i miksuj kolejne 3 minuty. Następnie dodawaj jajka (jedno po drugim); miksuj 30 sekund po dodaniu każdego z nich.
- Przelej masę do schłodzonej tortownicy, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 160°C piekarnika. Sernik piecz w kąpieli wodnej (ja układam na samym dole piekarnika formę wypełnioną do połowy wodą). Piecz 60 minut. Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut.
- Krem cytrynowy. Sparz cytryny. Zetrzyj skórkę (tylko żółtą część) i wyciśnij sok z cytryn. Wbij jajka do rondelka, roztrzep je widelcem. Dodaj sok z cytryny, skórkę, cukier i wymieszaj. Postaw rondelek na małym ogniu, cały czas mieszaj drewnianą łyżką. Gdy masa się ociepli dodawaj po kawałeczku zimne masło aż do rozpuszczenia. Masa powinna zgęstnieć w ciągu ok. 10 min. Zdejmij z ognia i przecedź przez sito. Lekko wystudzony krem posmaruj na wystudzonym serniku. Wstaw do lodówki na noc do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz