Kruche makowe przysmaki. To typowo świąteczne ciasteczka pachnące wanilią.
Przepis znalazłam na Moich Wypiekach. Ciasteczka po upieczeniu najlepiej posypać drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem pudrem (nie sprawdzi się tutaj cukier wanilinowy).
Czas pieczenia: 8-10 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 170°C
Ilość porcji: 20-25 sztuk
SKŁADNIKI
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła (zimnego)
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki maku (suchego)
DO POSYPANIA
1 łyżka drobnego cukru z prawdziwą wanilią
PRZEPIS
- Wszystkie składniki szybko wyrób. Połącz ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30-60 minut.
- Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto (podsyp delikatnie mąką) i wycinaj choinki. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170°Ci piecz 8-10 minut. Wystudź na kratce. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku nawet do 7 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz