wtorek, 17 grudnia 2013

SERNIK CYNAMONOWY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Sernik dla miłośników cynamonu i domowych powideł śliwkowych. Korzenny, kruchy spód o złotym kolorze i delikatny ser o kremowej konsystencji. 
Oryginalny przepis nieznacznie zmieniłam. Spód z pierników w czekoladzie zastąpiłam ciasteczkowym, zmniejszyłam ilość mascarpone o połowę, zwiększając tym samym ilość masy twarogowej. Poniżej podaje zmienione przeze mnie proporcje.

Czas pieczenia: 15+90 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 180-120°C  






SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

750 g twarogu (użyłam gęstego z wiaderka)
250g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)
1 łyżka cukru z wanilią (lub cukier wanilinowy)

2 łyżki cynamonu w proszku
240 drobnego cukru
5 jajek (rozmiar M)
80 ml  śmietanki kremówki (wystarczy 30 %)


SKŁADNIKI NA SPÓD

200 g ciastek cynamonowych (pokruszonych) 
70 g masła (roztopionego)



NA WIERZCH 

15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (zblendowanych na mus)

PRZEPIS

Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze.  W rondelku  (na małym ogniu) rozpuść masło.  Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na pół godziny.  
  2. W misce zmiksuj na małych obrotach ser twarogowy, mascarpone, mąkę, cukier waniliowy i cynamon (miksuj 2 minuty). Dodawaj stopniowo cukier (miksuj kolejne 2 minuty), a następnie po jednym jajku (po każdym jajku miksuj ok. 15 sekund). Na końcu dodaj śmietankę i miksuj chwilkę*. Przelej masę do schłodzonej tortownicy. 
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na dno piekarnika wstaw formę wypełnioną do 3/4 wodą.
  4. Mus śliwkowy. Powidła delikatnie pogrzej i wykładaj łyżeczką na masę serową. Wykałaczką rozprowadź po serniku mus. Wstaw do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz 90 minut.  
  5. Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku ok. 15 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kolejne 15 minut. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
* Nie należy zbyt długo miksować masy na sernik. Napowietrzona masa rośnie w podczas pieczenia a potem zapada się i pęka. Jeśli chcemy mieć sernik prosty jak stół należy miksować masę tylko do połączenia składników i piec w kąpieli wodnej (u mnie zawsze sprawdza się forma z wodą ustawiona na dnie piekarnika).

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz