Nie jest to typowy piernik. W smaku bardziej przypomina wilgotny, czekoladowy murzynek. Ale jest naprawdę pyszny i chyba to jest najważniejsze.
Przepis z blogu White Plate nie wymaga żadnych modyfikacji. Pominęłam tylko imbir kandyzowany, którego po prostu nie miałam w domu.
Czas pieczenia: 60 minut
Forma/blacha: forma keksowa (26x8cm)
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
120 g gorzkiej czekolady
120 g masła
120 g miodu
80 g cukru
150 g mleka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
100 g suszonych śliwek (posiekanych)
2 jajka
120 g dżemu śliwkowego lub truskawkowego
PRZEPIS
- Posiekaną czekoladę, miód i cukier umieść w rondelku i pogrzej na małym ogniu. Dodaj mleko i odstaw do wystygnięcia. Jajka roztrzep widelcem i połącz z wystudzoną masą.
- W dużej misce połącz suche składniki (przesianą mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia). Połącz z mokrą masą za pomocą miksera. Drewnianą łyżką wmieszaj drobno pokrojone śliwki i dżem.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz 60 minut. Wystudź w formie, a następnie zawiń w folię spożywczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz