Ciasteczka cynamonowe są delikatne w smaku, lekkie, piaskowe (dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej) no i przede wszystkim bardzo aromatyczne i świąteczne.
Oryginalny przepis znalazłam na Moich Wypiekach. Czas pieczenia: 12-15 minut
Temperatura piekarnika: 180°C
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Ilość porcji: ok. 35 ciasteczek
SKŁADNIKI NA CIASTO
180 g zimnego masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
NA WIERZCH/DO OZDOBY *
50-150 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
1-3 łyżeczki masła
* Ilość rozpuszczonej czekolady i masła zależy od tego, ile ciasteczek chcecie ozdobić i w jaki sposób. Do 50 g czekolady użyjcie 1 łyżeczkę masła.
PRZEPIS
- Wszystkie składniki umieść w misce. Masło posiekaj nożem i szybko wyrób ciasto (tylko do połączenia składników). Ciasto zawiń w folię spożywczą a następnie schłódź w lodówce przez 30 minut.
- Po wyjęciu w lodówki, ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypuj mąką). Wycinaj serduszka, a następnie ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, wystudzić na kratce.
POLEWA
Rozpuścić czekoladą z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Nałożyć ciepłą czekoladę łyżeczką na ciasteczka bądź ozdabiać wykałaczką (kropeczki). Poczekać aż ostygną.
SMACZNEGO
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz