niedziela, 22 grudnia 2013

CYNAMONOWE SERDUSZKA

Ciasteczka cynamonowe są delikatne w smaku, lekkie, piaskowe (dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej) no i przede wszystkim bardzo aromatyczne i świąteczne.
Oryginalny przepis znalazłam na Moich Wypiekach.

Czas pieczenia: 12-15 minut
Temperatura piekarnika: 180°C
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika 
Ilość porcji: ok. 35 ciasteczek 



SKŁADNIKI NA CIASTO

180 g zimnego masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu

NA WIERZCH/DO OZDOBY *


50-150 g  czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
1-3 łyżeczki masła 

* Ilość rozpuszczonej czekolady i masła zależy od tego, ile ciasteczek chcecie ozdobić i w jaki sposób. Do 50 g czekolady użyjcie 1 łyżeczkę masła.





PRZEPIS

  1. Wszystkie składniki umieść w misce. Masło posiekaj nożem i szybko wyrób ciasto (tylko do połączenia składników). Ciasto zawiń w folię spożywczą a następnie schłódź w lodówce przez 30 minut.
  2. Po wyjęciu w lodówki, ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypuj mąką). Wycinaj serduszka, a następnie ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, wystudzić na kratce. 
POLEWA

Rozpuścić czekoladą z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Nałożyć ciepłą czekoladę łyżeczką na ciasteczka bądź ozdabiać wykałaczką (kropeczki). Poczekać aż ostygną. 

SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz