Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką kolejnej przepięknej książki Elizy Mórawskiej O Chlebie, z której zaczerpnęłam ten oto przepis na cudowną drożdżówkę.
Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 28 cm
Temperatura piekarnika: 180°C SKŁADNIKI NA CIASTO
20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej
180 ml mleka kokosowego
60 g masła
50 g cukru
50 g konfitury z pomarańczy
1 jajko
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
0,5 łyżeczki soli
KRUSZONKA
25 g mąki pszennej
25 g cukru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (pominęłam)
2 łyżeczki wiórków kokosowych
20 g masła
PRZEPIS
- Zaczyn. Rozkrusz drożdże. Dodaj do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i odstaw na 15 minut. W misce połącz mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj zaczyn i pozostałe składniki. Wyrób gładkie ciasto (powinno być dosyć luźne). Przełóż do wyrastania na ok. 1 godzinę do delikatnie naoliwionej miski. Przykryj ściereczką.
- Kruszonka. Rozetrzyj palcami wszystkie składniki na kruszonkę. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, a następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Posyp kruszonką, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na ok. 40 minut. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz