wtorek, 29 września 2015

DROŻDŻÓWKA KOKOSOWA Z KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ

Pachnąca pomarańczą drożdżówka z mlekiem kokosowym.
Niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką kolejnej przepięknej książki Elizy Mórawskiej O Chlebie, z której zaczerpnęłam ten oto przepis na cudowną drożdżówkę. 


Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 28 cm
Temperatura piekarnika: 180°C 



SKŁADNIKI NA CIASTO

20 g świeżych drożdży 
350 g mąki pszennej
180 ml mleka kokosowego
60 g masła
50 g cukru
50 g konfitury z pomarańczy
1 jajko
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
0,5 łyżeczki soli

KRUSZONKA

25 g mąki pszennej
25 g cukru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (pominęłam) 
2 łyżeczki wiórków kokosowych
20 g masła


 
PRZEPIS
  1. Zaczyn. Rozkrusz drożdże. Dodaj do nich łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i odstaw na 15 minut. W misce połącz mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj zaczyn i pozostałe składniki. Wyrób gładkie ciasto (powinno być dosyć luźne). Przełóż do wyrastania na ok. 1 godzinę do delikatnie naoliwionej miski. Przykryj ściereczką. 
  2. Kruszonka. Rozetrzyj palcami wszystkie składniki na kruszonkę. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, a następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Posyp kruszonką, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na ok. 40 minut. Wstaw do nagrzanego do temperatury  180°C  piekarnika i piecz 30-40 minut.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz