sobota, 26 września 2015

BABECZKI UCIERANE ZE ŚLIWKĄ

Najprostsze ciasto ucierane. A oto przepis na 12 wilgotnych, delikatnych w smaku babeczek ze śliwkami. Jeśli chcecie upiec dużą blaszkę ciasta, wystarczy podwoić ilość składników i użyć 1 kg śliwek.
Czas pieczenia: 30 minut 
Forma/blacha: forma i papilotki do muffinek
Temperatura piekarnika: 170°C
Ilość porcji: 12 muffinek 





SKŁADNIKI

120 g mąki pszennej 
120 g cukru trzcinowego
100 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 sztuk średniej wielkości śliwek

DODATKOWO

szczypta cynamonu 







PRZEPIS
  1. Śliwki umyj i wysusz. Przekrój na pół i wyjmij pestkę. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, przesiej i odstaw.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem. Masa powinna być puszysta i zwiększyć nieznacznie swoją objętość. Do ubitej masy dodawaj powoli olej, cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko po połączenia składników. Wypełnij foremki papilotkami a następnie ciastem do 3/4 wysokości. Ułóż po 2 połówki śliwek na każdej z babeczek i posyp cynamonem. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 170°C piekarnika i piecz ok. 40 minut (powinny się zarumienić).

SMACZNEGO

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz