wtorek, 22 września 2015

KORZENNY CHLEB Z BAKALIAMI

Chleb pełen żurawin, śliwek i orzechów. Słodki dzięki sporej ilości bakalii, lekko piernikowy w smaku. Pyszny z masłem, do kubka gorącego kakao. Dla mnie bardzo jesienny bochenek chleba. 

Czas pieczenia: 45 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 21 cm lub krótka forma keksowa o długości ok. 23cm
Temperatura piekarnika: 240-220°C



SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej (grahamka)
3 łyżki zakwasu żytniego
10 g świeżych drożdży
270 g wody
1 łyżeczka soli
15 g miękkiego masła
0.5 łyżeczki przyprawy do piernika
30 g suszonej żurawiny
30 g suszonych śliwek
20 g orzechów włoskich

DODATKOWO

2 łyżki płatków owsianych do wysypania foremek
1 łyżka oleju roślinnego do naoliwienia formy





PRZEPIS
  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Wszystkie składniki połącz (oprócz bakalii) i wyrób ciasto. Wgnieć suszone owoce i uprażone wcześniej na suchej patelni orzechy i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. 
  2. Następnie przełóż ciasto do naoliwionej  i wysypanej płatkami owsianymi formy i odstaw do ponownego wyrastania na ok. 45 minut. Spryskaj wodą i wstaw do nagrzanego do 240 st. piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. i dopiekaj przez 30 minut. Wystudź na kratce. 
 SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz