środa, 9 września 2015

TARTA GALETTE ZE ŚLIWKAMI

Mam słabość do śliwek zapieczonych na kruchym, maślanym cieście. Jeszcze szczypta cynamonu i jestem w niebie. Dzisiaj na blogu rustykalna tarta galette ze śliwkami na korzennym spodzie.

Czas pieczenia: 40 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 190°C 

SKŁADNIKI NA CIASTO

250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta soli
150 g masła (zimnego)
2-3 łyżki lodowatej wody

OWOCE

600 g śliwek
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
PRZEPIS
  1. Przesianą mąkę, cukier puder, przyprawy i szczyptę soli połącz w misce. Następnie dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło i rozetrzyj palcami na drobną kruszonkę. Dodawaj po łyżce lodowatą wodę i połącz w gładką kulę. Spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki do schłodzenia na 45 minut. 
  2. Śliwki przekrój na pół i wypestkuj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki  (5 mm) placek (ja zwykle wałkuję kruche ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej). Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Poukładaj owoce, zostawiając kilkucentymetrowy wolny brzeg. Następnie zwiń fragment ciasta bez owoców do środka. Posyp cukrem brązowym i cynamonem i piecz ok 40 minut w temperaturze 190 st C.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz