Kolejna przepyszna tarta na maślanym, kruchym spodzie z masą owoców. Szkoda, że sezon na wiśnie trwa tak krótko, bo dla mnie to idealny owoc do wypieków. Jeśli lubicie takie zamknięte z góry tarty, to koniecznie wypróbujcie przepis na apple pie.
Czas pieczenia: 20+30 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180-175°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
300 g mąki pszennej
150 g masła (schłodzonego)
80 g cukru pudru
szczypta soli
jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
OWOCE
1 kg wiśni
40 g mąki
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
PRZEPIS
- Przesiej mąkę i cukier. Dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj w palcach jak kruszonkę. Następnie dodaj jajko i jogurt i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wyłóż na dno i boki formy. Ponakłuwaj i piecz 20 minut w temperaturze 175°C.
- Nadzienie.Wydryluj wiśnie i połącz dokładnie z mąką, cukrem i cynamonem. Wyłóż na upieczony spód i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta i delikatnie ponacinaj.Wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz