poniedziałek, 31 sierpnia 2015

TARTA Z WIŚNIAMI (CHERRY PIE)

Kolejna przepyszna tarta na maślanym, kruchym spodzie z masą owoców. Szkoda, że sezon na wiśnie trwa tak krótko, bo dla mnie to idealny owoc do wypieków. Jeśli lubicie takie zamknięte z góry tarty, to koniecznie wypróbujcie przepis na apple pie.

Czas pieczenia: 20+30 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180-175°C


                                                       

SKŁADNIKI NA CIASTO

300 g mąki pszennej
150 g masła (schłodzonego)
80 g cukru pudru
szczypta soli
jajko
2 łyżki jogurtu greckiego

OWOCE

1 kg wiśni
40 g mąki
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

PRZEPIS
  1. Przesiej mąkę i cukier. Dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło i rozetrzyj w palcach jak kruszonkę. Następnie dodaj jajko i jogurt i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj (najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wyłóż na dno i boki formy. Ponakłuwaj i piecz 20 minut w temperaturze 175°C. 
  3. Nadzienie.Wydryluj wiśnie i połącz dokładnie z mąką, cukrem i cynamonem. Wyłóż na upieczony spód i przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta i delikatnie ponacinaj.Wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz 30 minut. 
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz