Zaskakująco delikatny w smaku sernik z dodatkiem białej czekolady i świeżych wiśni. Piekłam go w małej formie do tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcecie użyć większej tortownicy (24 cm) zwiększcie ilość składników o 2 razy.
Czas pieczenia: 30-40 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 18 cm
Temperatura piekarnika: 160°C
SKŁADNIKI NA SPÓD
100 g ciastek owsianych
40 g migdałów (całych w skórkach)
15 g masła
SKŁADNIKI NA SERNIK
500 g twarogu z wiaderka (gęstego)
100 g białej czekolady (dobrej jakości)
3 jajka
30 g drobnego cukru
15 g skrobi ziemniaczanej
(1 łyżka)
100 g wiśni
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
70 g twarogu
15 g cukru pudru (1 łyżka)
łyżeczka startej skórki z cytryny
łyżeczka startej skórki z cytryny
kilka wiśni z ogonkami do ozdoby
PRZEPIS
- Ciastka z zimnym masłem rozdrobnij w melakserze na jednolitą masę i wyklej nią dno tortownicy (wcześniej tortownicę wyłóż papierem do pieczenia). Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj ser z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, miksując tylko do połączenia składników. Dodaj lekko wystudzoną czekoladę, cały czas miksując oraz mąkę. Pamiętaj, aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Dodaj wydrylowane wiśnie i wmieszaj drewnianą szpatułką z sernik. Następnie wyłóż na spód i uderz kilka razy o stół, aby pozbyć się powietrza.
- Wstaw sernik do nagrzanego do temperatury 160°C piekarnika i piecz 30-40 minut. Piecz w kąpieli wodnej (ja układam na dnie piekarnika formę wypełniona wodą). Po upieczeniu pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku ok. 15 minut. Następnie lekko uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw na kolejne 15 minut. Wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Polewa. Połącz twaróg z przesianym cukrem pudrem. Wyłóż na sernik i wyrównaj. Połóż wiśnie z ogonkami. Schłodź sernik z polewą w lodówce.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz