Przyszedł czas na klasyk. Amerykańska tarta z jabłkami Apple pie. Muszę przyznać, że pierwszy raz ją piekłam i jestem zachwycona. Prosto i pysznie. Korzenne jabłka i maślane, kruche ciasto. Najlepsza jeszcze ciepła, jak to zwykle bywa z przypadku ciast z owocami.
Przepis na Apple pie pochodzi z kolejnej, pięknej książki Elizy Mórawskiej Jabłka.
Czas pieczenia: 15+30 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180-175°C
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180-175°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
150 g masła (schłodzonego)
1 żółtko
1 jajko
30 g cukru pudru
240 g mąki pszennej
szczypta soli
NADZIENIE
800 g jabłek
50 g masła
2 łyżeczki przypraw (u mnie mix cynamonu, kardamonu i imbiru)
2 łyżki rodzynek
NA WIERZCH
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany
PRZEPIS
- Połącz suche składniki, dodaj jajko, żółtko oraz posiekane na małe kawałeczki zimne masło i zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię spożywcza i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Nadzienie. Obierz jabłka, oczyść i pokrój w plasterki. Rozpuść masło na patelni, dodaj przyprawy i podsmaż przez chwilę. Dodaj jabłka, po 5 minutach dodaj cukier. Duś jabłka tak by zmiękły, ale pozostały w kawałkach. Dodaj rodzynki. Odstaw do ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj (włóż ciasto pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i wyklej nim dno i boki formy. Podziuraw ciasto widelcem, przykryj je papierem do pieczenia, a na papier wysyp groch lub fasolę (aby ciasto nie podniosło się w piekarniku). Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
- Na wystudzone ciasto wyłóż wystudzone jabłka (bez soku). Rozwałkuj drugą część ciasta i ułóż na wierzchu. Ponakłuwaj lub ponacinaj wierzch i posmaruj roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz 30 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz