wtorek, 12 sierpnia 2014

CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I JAGODAMI

Jabłka i jagody to bardzo zgrany duet, zwłaszcza w delikatnym biszkopcie. Bardzo lubię ciasta z owocami a puszyste biszkoptowe szczególnie smakują mi tego lata. Zamiast jagód możecie użyć innych owoców np. czarnych bądź czerwonych porzeczek. Ważne by były drobne i kwaskowate w smaku. 
To drugi (obok apple pie) zamieszczony na moim blogu przepis z książki Jabłka Elizy Mórawskiej. Równie udany i wyjątkowy w swej prostocie. 

Czas pieczenia: 40-45 minut
Forma/blacha: prostokątna forma o wymiarach 24x26 cm
Temperatura piekarnika: 180°C  





SKŁADNIKI NA CIASTO

250 g mąki pszennej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 
170 g cukru pudru
2 jajka
100 g masła (roztopionego i wystudzonego)
100 ml mleka
3 łyżki cukru trzcinowego

OWOCE

2 jabłka
150 g jagód

* Polecam ekologiczny proszek do pieczenia i inne produkty sklepu ze zdrową żywnością a to dobre.
PRZEPIS 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

  1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia przez sito. Odstaw. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. 
  2. Zmiksuj dokładne jajka z cukrem pudrem, dodawaj wolno masło, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia składników (nie za długo). 
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Następnie wylej ciasto do formy. Na wierzch posyp jagody, a następnie poukładaj pasterki jabłek  posyp cukrem trzcinowym. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C  i piecz 40-45 minut.
SMACZNEGO
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz