sobota, 6 września 2014

SERNIK GRUSZKOWY

Zaskakująco pyszny i wyjątkowy w smaku sernik gruszkowy z kruchą polewą krówkową domowej roboty na spodzie z pełnoziarnistych herbatników.

Czas pieczenia: 65 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 




SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

650 g sera twarogowego
250 g mascarpone
170 g drobnego cukru
4 jajka
1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
 
2 łyżki soku z cytryny
300 g gruszek, ok. 3 sztuki (obranych, oczyszczonych i zblendowanych)

SKŁADNIKI NA SPÓD 

50 g masła (rozpuszczonego)
150 ciastek herbatników pełnoziarnistych  (pokruszonych)

SKŁADNIKI NA WIERZCH/POLEWĘ

3/4 szklanki trzcinowego cukru
2 łyżki masła
6 łyżek mleka

PRZEPIS
  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Masło rozpuść w rondelku. Ciastka skrusz w melakserze i połącz z rozpuszczonym masłem. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i wylep spód masą z ciastek.
  2. W misce umieścić twaróg i mascarpone i miksuj (tylko do połączenia składników), dodaj cukier, sok z cytryny, budyń i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodawaj jajka (jedno po drugim), nie przestając miksować. 
  3. Obierz gruszki, oczyść, zblenduj na gładki mus i dodaj do masy serowej. Zmiksuj*.
  4. Wylej masę na spód. Wstaw do nagrzanego do temperatury 160°C piekarnika i piecz 65 minut w kąpieli wodnej. (Ja układam na dole piekarnika formę z wodą). Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 20 minut.
  5. Polewa. Wysyp cukier na nagrzaną patelnię. Poczekaj aż częściowo się rozpuści, dodaj masło, a następnie mleko. Podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia masy. Wylej na sernik jeszcze ciepłą masę, gdyż bardzo szybko zastyga i gęstnieje, co utrudnia równomierne rozprowadzenie na wierzchu sernika.
  6. Wystudzony sernik wraz z polewą wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
* Pamiętaj. Składniki na sernik miksuj tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy. 

SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz