Piernik to chyba moje ukochane ciasto bożonarodzeniowe. Zapach miodu i cynamonu roznoszący się po kuchni jednoznacznie kojarzy ze świętami. Ten wypiek jest naprawdę wyjątkowy z uwagi na kwaskowy smak wiśni suszonych i delikatnie wyczuwalny aromat kawy.
To kolejny, idealny przepis pochodzący z książki White Plate. Słodkie Elizy Mórawskiej. Czas pieczenia: 60 minut (u mnie wystarcza 50 minut)
Forma/blacha: forma keksowa (26x8cm)
Temperatura piekarnika: 180°C
SKŁADNIKI NA CIASTO
2 jajka
120 g drobnego cukru
250 ml płynnego miodu
125 ml masła (roztopionego)
125 ml świeżo zaparzonej kawy
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
szczypta goździków w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100 gramów orzechów włoskich
100 g wiśni suszonych*
*Jeśli nie możecie znaleźć suszonych wiśni, użyjcie żurawiny.
PRZEPIS
- Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- W misce utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do masy miód, wystudzone masło i kawę (nie przestawaj ucierać).
- W innej misce połącz suche składniki (przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę). Dodaj do mokrej masy i chwilę miksuj. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj do ciasta orzechy i suszone wiśnie.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przełóż ciasto do foremki i piecz 60 minut. Wystudź i wyjmij z formy.
- Wystudzony piernik zawijam w folię spożywczą i delektuje się nim przez wiele dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz