piątek, 6 grudnia 2013

PIERNIK Z SUSZONYMI WIŚNIAMI I ORZECHAMI

Piernik to chyba moje ukochane ciasto bożonarodzeniowe. Zapach miodu i cynamonu roznoszący się po kuchni jednoznacznie kojarzy ze świętami. Ten wypiek jest naprawdę wyjątkowy z uwagi na kwaskowy smak wiśni suszonych i delikatnie wyczuwalny aromat kawy.  
 
To kolejny, idealny przepis pochodzący z książki White Plate. Słodkie Elizy Mórawskiej. 

Czas pieczenia: 60 minut (u mnie wystarcza 50 minut)
Forma/blacha: forma keksowa (26x8cm)
Temperatura piekarnika: 180°C





SKŁADNIKI NA CIASTO

2 jajka
120 g drobnego cukru
250 ml płynnego miodu 
125 ml masła (roztopionego)
125 ml świeżo zaparzonej kawy
280 g mąki pszennej 
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
szczypta goździków w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej


100 gramów orzechów włoskich
100 g wiśni suszonych*

*Jeśli nie możecie znaleźć suszonych wiśni, użyjcie żurawiny.

PRZEPIS 
  1. Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. W misce utrzyj jajka z cukrem. Dodaj do masy miód, wystudzone masło i kawę (nie przestawaj ucierać).
  3. W innej misce połącz suche składniki (przesianą mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę). Dodaj do mokrej masy i chwilę miksuj. Następnie drewnianą łyżką wmieszaj do ciasta orzechy i suszone wiśnie.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przełóż ciasto do foremki i piecz 60 minut. Wystudź i wyjmij z formy.
  •  Wystudzony piernik zawijam w folię spożywczą i delektuje się nim przez wiele dni.
SMACZNEGO
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz