niedziela, 8 grudnia 2013

CYTRYNOWE GWIAZDKI

Bardzo lubię smak cytryny w słodkich wypiekach. Te ciasteczka piekę na święta Bożego Narodzenia, potem robię paczuszki i podrzucam pod choinkę dla najbliższych.  

Recepturę znalazłam na świstku papieru, więc nie jestem w stanie podać źródła przepisu. Najprawdopodobniej pochodzi z jakiegoś słodkiego blogu. 
  
Czas pieczenia: 12-15 minut (u mnie 15)
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika 
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 35 ciasteczek 





SKŁADNIKI NA CIASTECZKA 

125 g masła (miękkiego)
125 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z połówki cytryny 
150 g mąki pszennej
130 g mąki kukurydzianej




SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWY

100 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody

PRZEPIS
  1. W misce utrzyj miękkie masło z cukrem (na jasną masę). Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, obie mąki i wyrób gładkie ciasto (do 5 minut). Zrób z ciasta kulkę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. 
  2. Wyjęte ciasto rozwałkuj na lekko podsypanym mąką blacie na ok. 5 mm. i wykrawaj gwiazdki. Ciasteczka układaj blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem (ciasteczka nie rosną podczas pieczenia). 
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw 2 blaszki. Piecz 15 minut. (Po 7 minutach zamień blachy miejscami w piekarniku, tak by obydwie partie ciastek równomiernie się upiekły). Wystudź ciasteczka na kratce.
  4. Lukier. Przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i wodę i mieszaj intensywnie. Za pomocą pędzelka posmaruj każdą gwiazdkę lukrem i czekaj aż zastygnie.
SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz