Bardzo lubię smak cytryny w słodkich wypiekach. Te ciasteczka piekę na święta Bożego Narodzenia, potem robię paczuszki i podrzucam pod choinkę dla najbliższych.
Recepturę znalazłam na świstku papieru, więc nie jestem w stanie podać źródła przepisu. Najprawdopodobniej pochodzi z jakiegoś słodkiego blogu.
Recepturę znalazłam na świstku papieru, więc nie jestem w stanie podać źródła przepisu. Najprawdopodobniej pochodzi z jakiegoś słodkiego blogu.
Czas pieczenia: 12-15 minut (u mnie 15)
Forma/blacha: 2 blachy z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: ok. 35 ciasteczek
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA
125 g masła (miękkiego)
125 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z połówki cytryny
150 g mąki pszennej
130 g mąki kukurydzianej
SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWY
100 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
PRZEPIS
- W misce utrzyj miękkie masło z cukrem (na jasną masę). Dodaj jajko, skórkę i sok z cytryny, obie mąki i wyrób gładkie ciasto (do 5 minut). Zrób z ciasta kulkę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Wyjęte ciasto rozwałkuj na lekko podsypanym mąką blacie na ok. 5 mm. i wykrawaj gwiazdki. Ciasteczka układaj blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem (ciasteczka nie rosną podczas pieczenia).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw 2 blaszki. Piecz 15 minut. (Po 7 minutach zamień blachy miejscami w piekarniku, tak by obydwie partie ciastek równomiernie się upiekły). Wystudź ciasteczka na kratce.
- Lukier. Przesiej cukier puder, dodaj sok z cytryny i wodę i mieszaj intensywnie. Za pomocą pędzelka posmaruj każdą gwiazdkę lukrem i czekaj aż zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz