Proste w wykonaniu muffiny bananowe z dodatkiem płatków owsianych i mąki razowej. Wilgotne w środku, na zewnątrz pokryte chrupiącą skórką. Idealne na pożywną przekąskę.
Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: forma i papilotki do muffinekCzas pieczenia: 30 minut
Temperatura piekarnika: 185°C
Ilość porcji: 12 muffinek
40 g mąki pszennej razowej (grahamki) 70 g płatków owsianych 30 g cukru brązowego
25 g miodu
50 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju roślinnego
1 jajko (rozmiar L)
3 bardzo dojrzałe banany
50 g orzechów włoskich 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
PRZEPIS
- W misce połącz suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, cynamon i pokruszone orzechy). W drugim naczyniu połącz mokre składniki (najpierw roztrzepane jajko z olejem, dalej miód,jogurt i rozdrobnione widelcem banany). Połącz zawartość obu misek i delikatnie wymieszaj.
- Wypełnij papilotki ciastem (do 3/4 wysokości), wstaw do rozgrzanego do temperatury 185°C piekarnika piecz 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz