Skandynawskie chrupkie pieczywo z mąki żytniej razowej na zakwasie z dodatkiem miodu. Mimo, że upieczenie tych chlebków wymaga czasu (ciasto zakwaszone leżakuje w lodówce całą noc) i cierpliwości, to naprawdę warto. Możecie posypać rozwałkowane placki ulubionymi ziołami czy ziarnami. Ja użyłam kminku, który według mnie wspaniale się komponuje ze smakiem żytniego, razowego pieczywa.
Moje chrupaki smakują inaczej niż te kupione w sklepie *, są nieco cieńsze i jeszcze bardziej chrupiące. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
* W Ikei możecie dostać Knackebrod
Moje chrupaki smakują inaczej niż te kupione w sklepie *, są nieco cieńsze i jeszcze bardziej chrupiące. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
* W Ikei możecie dostać Knackebrod
Czas pieczenia: 12 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 200°C (termoobieg)
Ilość porcji: ok. 20 sztuk (dużych)
Temperatura piekarnika: 200°C (termoobieg)
Ilość porcji: ok. 20 sztuk (dużych)
SKŁADNIKI
250 g zimnej wody
350 g mąki żytniej razowej
(250 g na ciasto + 100 g do podsypania)
250 g mąki pszennej (typ 650)
1 łyżka miodu
5 g świeżych drożdży
10 g soli (1,5 łyżeczki)
20 g aktywnego zakwasu żytniego
2 łyżki kminku
PRZEPIS
- W wodzie rozpuść drożdże, dodaj zakwas i miód. Dodaj obie mąki (250 g żytniej i 250 g pszennej), sól i zagnieć jednolite ciasto (ok. 10 minut). Ciasto będzie dosyć zbite i klejące. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (10-12 godzin).
- Podziel ciasto na ok. 20 części. Z każdej uformuj kulkę i rozwałkuj na mocno podsypanej mąką żytnią razową stolnicy. Posyp chlebki kminkiem i za pomocą wałka wbij nasiona w ciasto. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *, wstaw do rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz 12 minut. Studź na kratce.
Smcznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz