Uwielbiam! Maślane, słodkie ciasto drożdżowe i dużo owoców w środku.Lipiec nie może się obejść bez domowych, aromatycznych jagodzianek.
Przepis podaję za White Plate.
Czas pieczenia: 30 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 15 sztuk
ZACZYN
20 g drożdży
100 ml mleka
1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki cukru
SKŁADNIKI NA CIASTO
120 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
100 ml mleka
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki
NADZIENIE
300 g jagód
3/4 szklanki cukru
PRZEPIS
- Drożdże rozpuść w letnim mleku. Po kilku minutach dodaj mąkę i cukier i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
- W misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj zaczyn. Następnie dodaj żółtka, mleko, sól i mąkę i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i włóż do miski wysmarowanej masłem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Jagody wymieszaj z cukrem. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 części. Z każdej uformuj placek, wypełnij jagodami i uformuj bułkę (bardzo dokładnie sklej ciasto, lubi popękać podczas pieczenia). Posmaruj jajkiem i wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piecz 30 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz