środa, 22 lipca 2015

TARTA MALINOWA

Ta tarta to taka malinowa szarlotka. Kruche, maślane ciasto przełożone grubą warstwą malin, przykryte słodką kruszonką.

Czas pieczenia: 15+40 minut
Forma/blacha: forma do tarty o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180°C 



SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

300 g mąki pszennej
200 g masła (temperatura pokojowa)
100 g drobnego cukru

OWOCE

600 g świeżych malin
50 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonych migdałów











PRZEPIS            
  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło, mąkę i cukier rozetrzyj palcami. Połową kruszonki delikatnie wylep dno tortownicy. Wstaw formę do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i zapiekaj przez 15-18 minut. 
  2. Podpieczony spód wysyp migdałami. Wymieszaj dokładnie owoce z cukrem i mąką ziemniaczaną*, wyłóż je na podpieczony spód i wyrównaj. Wierzch posyp kruszonką z reszty ciasta i piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Krój po wystudzeniu. 
*Jeśli użyjesz owoców, które mają mniej soku, zmniejsz lub pomiń mąkę. Mąka zagęszcza sok, dzięki czemu ciasto nie nasiąka. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz